Ο αριθμός των γυναικών που κάνουν σεξ και ο αριθμός των γυναικών που απολαμβάνουν το σεξ μετά την εμμηνόπαυση ολοένα και ελαττώνεται με την ηλικία. Παρότι αυτές οι διαπιστώσεις δεν προκαλούν έκπληξη, οι αιτίες στις οποίες οφείλεται αυτή η κατάσταση μπορεί να μην είναι καθαρά οργανικές, όπως έχει παρατηρηθεί από αρκετές μελέτες, αλλά να επιδρούν και ψυχολογικοί παράγοντες, σύμφωνα με νέα έρευνα. Τα ευρήματα αυτά δημοσιεύθηκαν στο Menopause, περιοδικό της North American Menopause Society (NAMS)

Έχουν γίνει πάρα πολλές έρευνες σχετικά με τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης στις γυναίκες (εφιδρώσεις, εξάψεις, διαταραχές ύπνου, κολπική ξηρότητα και επώδυνη σεξουαλική επαφή). Πολύ λιγότερα όμως έχουν διερευνηθεί σχετικά με την ψυχολογική κατάσταση των γυναικών μετά την εμμηνόπαυση. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που την καθορίζουν, όπως η αλλαγή στην εξωτερική εμφάνιση, η αυτοπεποίθηση, το άγχος, η κυκλοθυμία, ακόμη και οι προσωπικές σχέσεις.

Η νέα μελέτη, στην οποία συμμετείχαν περίπου 4.500 γυναίκες σε εμμηνόπαυση στο Ηνωμένο Βασίλειο, εστίασε κυρίως στο γιατί οι γυναίκες αυτές αντιμετώπιζαν συγκεκριμένα συναισθήματα και πόσο έντονα ήταν για αυτές.

Μεταξύ άλλων, από τα δεδομένα της μελέτης, φάνηκε πως κατά μέσο όρο, πριν την έναρξη του ετήσιου ελέγχου, οι μισές από τις γυναίκες αυτές ήταν σεξουαλικά ενεργές. Μία μείωση σε όλες τις εκφράσεις της σεξουαλικής ζωής παρατηρήθηκε με την πάροδο του χρόνου: η επαφή ήταν λιγότερο συχνή, λιγότερο απολαυστική και περισσότερο άβολη ή ακόμα και επώδυνη. Ο κύριος λόγος για την περιορισμένη σεξουαλική δραστηριότητα ήταν η απουσία συντρόφου, κυρίως λόγω χηρείας.

Άλλοι συνήθεις λόγοι για μειωμένη σεξουαλική δραστηριότητα συμπεριλάμβαναν κάποια παθολογική κατάσταση του συντρόφου, σεξουαλική δυσλειτουργία του συντρόφου, προβλήματα υγείας της γυναίκας, συμπτώματα σχετιζόμενα με την εμμηνόπαυση και φαρμακευτική αγωγή. Επίσης, συμμετοχή στην ελάττωση της σεξουαλικής δραστηριότητας, είχαν τα προβλήματα εντός της σχέσης, κοινωνικές ανησυχίες και καθημερινές δυσκολίες.

Μόνο το 3% των συμμετεχόντων ανέφεραν θετικές σεξουαλικές εμπειρίες, ενώ μόνο το 6% των γυναικών αυτών έχει αναζητήσει ιατρική συμβουλευτική και καθοδήγηση.
«Τα σεξουαλικά προβλήματα είναι αρκετά συχνά στις γυναίκες με την πάροδο του χρόνου, και η σχέση με τον σύντροφο παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στην ύπαρξη σεξουαλικής ζωής αλλά και στην ικανοποίηση που λαμβάνεται από αυτή. Επίσης, η απουσία συντρόφου, οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες και η πτωχή φυσική κατάσταση του συντρόφου αλλά και οι συνθήκες της σχέσης διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο» αναφέρει η  Dr. Stephanie Faubion, ιατρός στο NAMS.

«Παράλληλα, τα προβλήματα που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση, όπως η κολπική ξηρότητα και η επώδυνη επαφή έχουν αναγνωριστεί ως ζητήματα που παρεμποδίζουν την σεξουαλική δραστηριότητα, ωστόσο δυστυχώς, ελάχιστες είναι οι γυναίκες που αναζητούν ιατρική βοήθεια, παρότι υπάρχουν αρκετές θεραπευτικές επιλογές» προσθέτει.

Πηγή: Sciencedaily

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Source